کاهش ۱.۲درصدی حجم معاملات مسکن در تهران / حکمرانی رکود بر بازار املاک پایتخت
حجم معاملات مسکن شهر تهران در آذر ماه نسبت به ماه قبل معادل ۱.۲ درصد کاهش نشان می دهد و از مجموع ۲۲ منطقه شهر تهران، ۱۴ منطقه رشد قیمتی ماهانه منفی را تجربه کردهاند که این وضعیت میتواند نشانگر بروز افتهای شدیدتر قیمت مسکن در ماههای آتی باشد.
به گزارش اکونگار ، در سال گذشته طی شش ماه متوسط قیمت مسکن در شهر تهران از متری 37میلیون به متری 75میلیون تومان رسید. رشد قیمتها در نیمه دوم سال 1401 دولت را بر آن داشت تا با حبس آمار، بازار مسکن را مدیریت کند. پس از 8ماه انتظار برای انتشار آمار، در مهرماه 1402 مرکز آمار دادههای مرتبط با بازار مسکن آن هم فقط در پایتخت را منتشر کرد و بازهم اصرارها برای انتشار دادههای مرتبط با بازار مسکن سراسر کشور بینتیجه ماند.
پس از انتشار دادههای مرتبط با بازار مسکن از سوی مرکز آمار، بانک مرکزی هم اطلاعات مرتبط با حوزه مسکن را منتشر کرد که گواه رشد شدید قیمت مسکن در سال 1401 بود. آمارهای مرتبط با نیمه اول 1402 نشان میداد که همزمان با کاهش حجم معاملات افزایش چشمگیری در قیمت مسکن رخ نداده است.
خواب زمستانی بازار مسکن در پایتخت
بانک مرکزی در تازهترین گزارش خود خبر از کاهش 1.2درصدی حجم معاملات در شهر تهران داده است. به گزارش ایسنا، طبق اعلام بانک مرکزی، متوسط قیمت یک متر مربع بنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در آذرماه امسال ۷۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۲.۲ درصد کاهش را نشان میدهد و وضعیت بازار مسکن میتواند نشانگر بروز افتهای شدیدتر قیمت در ماههای آتی باشد.
بانک مرکزی اعلام کرد که این رشد منفی در آذر ماه در تداوم روند نزولی این مولفه از تیرماه سال جاری بوده است که این امر حاکی از برقراری آرامش نسبی در بازار معاملات مسکن شهر تهران به دنبال برقراری ثبات در بازار ارز و سایر داراییها در طی ماه های اخیر و نیز به واسطه برنامه های در حال انجام دولت درخصوص ساخت و عرضه مسکن در سطح کشور است.
گفتنی است؛ این آمار و اطلاعات از سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور اتخاذ شده است.
قیمت مسکن در تهران تابعی از دلار
به گزارش اکونگار، بسیاری از کارشناسان تاکید ویژهای بر روی تاثیر نرخ دلار بر قیمت مسکن در پایتخت دارند و معتقدند که قیمت مسکن در تهران تابعی از نرخ دلار است.
طی سال 1400، نرخ دلاری قیمت زمین در تهران که یکی از شاخصههای اصلی تعیین قیمت آپارتمان محسوب میشود، متری حدود دو هزار 770 دلار (معادل 72 میلیون تومان) بوده است؛ این میزان در آنکارای ترکیه 837 دلار، در ریاض عربستان 638 دلار، در جده 505 دلار، در مکه مکرمه 377 دلار و در مدینه منوره 295 دلار بوده است.
همچنین دادهها نشان میدهد درحالیکه قیمت زمین در شهر تهران با رشدی حدود دو هزار برابر از متری 35 هزار و 250 تومان در سال 1370 به متری بیش از 72 میلیون تومان در سال 1400 رسیده، اما در همین مدت قیمت دلار بازار با رشد 183 برابری از 142 تومان به 26 هزار تومان ارتقا پیدا کرده است.
در همین مدت قیمت سکه تمام نیز از 12 هزار و 447 تومان با رشد هزار برابری به حدود 12.5 میلیون تومان در سال 1400 رسیده است. در این بین قیمت مسکن نیز در 12 سال گذشته رشد عجیب و غریبی را تجربه کرده است.
چرا مسکن در یکسال اخیر گران شد؟
بیت الله ستاریان کارشناس اقتصاد مسکن اعتقاد دیگری دارد او می گوید: تولید مسکن در سال ۱۴۰۱ از ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار واحد مسکونی، وارد میانگین تولید ۲۰۰ هزار واحد مسکونی شد. این آمار می تواند گویای این باشد که کاهش تولید و افزایش تقاضا خود دلیلی بر گرانی مسکن است و اگر هم کاهش قیمتی رخ میدهد برای این است که بازار مسکن و خرید و فروش در وضعیت رکود به سر می برد.
ستاریان معتقد است که افزایش قیمت مصالح ساختمانی در کشور امری همیشگی بوده و هست و قیمت تمام شده مسکن در پی این موارد همواره رخ می دهد. حال نتیجه میگیریم که سازندگان مسکن باید نسبت به ساخت و ساز مسکن رغبت داشته باشند و زمانی که این انگیزه ها به هر دلیلی وجود ندارد کاهش تولید مسکن و تقاضای انباشته رخ میدهد.
او تاکید دارد تا زمانی که انباشت تقاضا وجود دارد و تقاضای مسکن از عرضه فاصله زیادی گرفته است نباید انتظار کاهش قیمت مسکن را داشت. هر چند اگر تورم عمومی داشته باشیم به نظر انتظار کاهش قیمت از بازار مسکن چندان منصفانه و عادلانه نیست.
به نظر می رسد بازار مسکن در ماه های آتی وضعیتی آرام و به دور از هر گونه افزایش قیمتی را سپری کند. حتی به نظر میرسد احتمال اینکه قیمتها باز هم در برخی مناطق کاهشی باشد وجود دارد. اما باید دید که سایر مولفههای تاثیرگذار این اجازه را به بازار مسکن خواهند داد تا روزهای آرام خود را سپری کند؟